Theater Thalia 173 jaar!

April 2010 bestaat Theater Thalia te Paramaribo 173 jaar. Ja, je leest het goed: 173 jaar. Het bestuur heeft Thea Doelwijt gevraagd voor een nieuwe toneelvoorstelling te zorgen. Daarvoor is zij al maanden druk aan het schrijven. In april staat het uiteindelijke resultaat op de planken van  Thalia in Paramaribo. De première wordt gehouden op dinsdag 27 april 2010, de jaardag van Thalia, en verder op 28, 29 en 30 april.

Lees voor meer informatie het persbericht van Theater Thalia hieronder.

Theater Thalia, tweede helft 19de eeuw

 

VELE VERRASSINGEN VOOR THALIA’S FRIYARI
Spokendansen/Land te koop: Vroeger en Nu voor jong en oud(er)

Zeer lang geleden -173 jaar!- werd het Toneelgenootschap Thalia opgericht: op 27 april 1837.  Op 9 juni 1838 sloeg voorzitter N.G. Vlier de eerste spijker in het hout. Stadsarchitect Johan August Voigt, ontwerper van het torentje aan het Gouvernementsplein, maakte het ontwerp voor de nieuwe schouwburg. De werklui, onder wie scheepstimmerlieden, waren begin 1840 gereed. Op 20 januari 1840 ging de allereerste Thaliavoorstelling in première, inderdaad: 170 jaar geleden.

“Maar in deze nieuwe Thalia productie”, zegt schrijfster/theatermaakster Thea Doelwijt, “gaan we het niet over langlang geleden hebben. Veel heb ik gelezen in het boek van Michiel van Kempen ‘Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur’ (2003), waarin hij onder meer schrijft: ‘Met het Doetheater kreeg Suriname voor het eerst in zijn theatergeschiedenis een professioneel gezelschap. De naam van de groep was ontleend aan zang- en dansspelen met satirische inslag die de slaven opvoerden, de Du. De drijvende krachten achter de groep waren Thea Doelwijt en Henk Tjon.’ ”
Thea Doelwijt vertelt verder: “Misi Thalia heeft tien jaar lang (1973 – 1983) haar huis aan het Doetheater ter beschikking gesteld. Henk Tjon en ik hebben er vele voorstellingen gegeven en de eerste succesvolle was… de cabaret-musical ‘Land te koop’. Dus van daaruit vertrekken wij vandaag!”

Van vroeger en nu
“Ondanks het verdriet om Henk Tjon, gaan wij iets opvoeren in de stijl van het Doetheater. Componist-musicus Walter Muringen droomt er elke nacht over… Hij was onder anderen de muzikale inspirator en gitarist en fluitist van ‘Land te koop’ en hij gaat het stuk nieuwe injecties geven. Zijn medewerkers zijn: Sonny Khoeblal (piano en synthesizer), Glenn Teixeira (bas en gitaar) en Saïd Muntslag (percussie en drums).”

Thea Doelwijt heeft bovendien gekozen voor momenten van Surinames eerste schrijvers en cabaretiers, die ook in Thalia optraden: George Rustwijk (1862-1914) en Johannes Kruisland (1875-1937). En heel belangrijk is verder de bijdrage van dokter Sophie Redmond (1907-1955) met haar ‘Misi Jana e go na stembus’.

Vorig jaar is het plan geboren. Het Thaliabestuur was enthousiast over ‘Na Bigi Du’, de derde heropvoering van een slavenspel, een initiatief van Christine van Russel-Henar. Het bestuur vroeg Thea Doelwijt iets speciaals te maken voor het jarige Thalia. Doelwijt vertrok vanuit de eerste teksten en reisde naar het heden. Het nieuwe stuk kreeg de titel ‘Spokendansen’.
Waarom? Ontdek dat zelf!

Land te koop/Land te huur/Spotgoedkoop/Echt niet duur
Land te koop/Echt niet duur/Grond te Koop/Ook niet duur

Kind te koop…/Helemaal niet duur

De spelers en medewerkers
Spelers van de Du en Thalia-actrices en –acteurs werken mee in ‘Spokendansen’: Marianne Cornet, Margo Hek, Helianthe Redan, Meritha Vas, Powl Ameerali, Marten Jansen, Clinton Kaersenhout en Rodney Meye.
Voor de regie zorgt Wilgo Baarn, terwijl Lesley Burgzorg bij de regie en artistieke productie assisteert en ook een tekst bijdroeg. Melie Leerdam is de zangrepetitor. Choreografie: Moira Morroy.
Voor de kostuums en het decor zijn op het ogenblik Thalialeden aan het werk, met leerlingen van het IOL, Beeldende Vorming, en van het Nola Hatterman Instituut.

De première wordt gehouden op dinsdag 27 april, de jaardag van Thalia, en verder op 28, 29 en 30 april. De bedoeling is ook schoolvoorstellingen te organiseren.

Zoveel dingen zijn wij zat/kom op, wij gaan drinken
Met die Hollandse stagiaires/
In ‘t ……..

Theater Thalia, omstreeks 1900

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: